top of page
  • Google+ Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
Zoeken
  • Foto van schrijvererfpacht020

Dit besluit zal de Amsterdamse coalitie blijven achtervolgen.

De weigering van de coalitiepartijen om een bezemwagen aan te bieden aan de erfpachters die de gemeente kennelijk zelf niet heeft bereikt vóór de deadline van 7 januari 2020 is een grof schandaal. Ze hadden de kans om mee te stemmen met de motie van Boomsma en de voltallige (!) oppositie, maar hebben om louter formele redenen verzaakt. Argumenten hebben ze niet.

Diederik Boomsma (CDA) steunpilaar voor Amsterdamse erfpachters

De pardonregeling was bedoeld voor de weinige erfpachters die de boot hadden gemist van 7 januari 2020. Vóór die datum kon men nog gebruik maken van de 'gunstige' voorwaarden van 2014/15 en daarna vielen velen in een diep ravijn, waar eeuwigdurende erfpacht opeens tienduizenden euro's duurder is.


De situatie is heel anders dan bij het verzoek om uitstel van de deadline in november 2019, omdat toen nog minder dan 40% van de erfpachters zich hadden aangemeld. Dankzij die deadline, waarvan de draconische gevolgen niet eens door de gemeente, maar wel door particulieren en media waren gecommuniceerd, is uiteindelijk 85% van de erfpachters ertoe geprest een aanvraag te doen.

In 2019 kon er dus nog een beleidsmatig belang gezien worden bij het vasthouden aan de deadline. Al was er meer voor te zeggen om, gezien het grillige verloop van de huizenprijzen en de nog grilliger berekeningsmethode met WOZ x BSQ van de gemeente, de deadline helemaal af te schaffen.

Nu is het tegenhouden van een pardonregeling voor de zielepoten die toch nog de boodschap hadden gemist, louter pesterij, dient geen ander doel dan 'regel is regel', 'afspraak is afspraak', of liever: coalitie verlangt kadaverdiscipline.


Dat coalitiedwang leidt tot suboptimale besluiten is al erg, maar in dit geval kan het morele oordeel over de stemming voor de pardonregeling wel eens zwaarder uitvallen dan dat bij de andere erfpachtbesluiten. Hier was namelijk geen goed argument beschikbaar en werden alleen de zwakste (onwetende) erfpachters getroffen. We kunnen alleen hopen dat de uitkomsten van het raadsonderzoek naar consumentenbescherming bij het erfpachtbeleid 2000-2020 tot inkeer zal nopen.


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page