top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvererfpacht020

GEMEENTE MAAK KLANT NIET GEK!

Bijgewerkt op: 30 dec. 2020

Vóór 1 januari 2020 voelden Amsterdamse erfpachters zich geprest om een aanvraag in te dienen om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht.

Daarna zouden immers de 'gunstige voorwaarden' van 2017 niet meer gelden en zouden de meeste woningen volgens de veel hogere WOZ-waarden van 2020 worden afgerekend, hetzij voor eeuwigdurende, hetzij voor voortdurende erfpacht. 85% van de in aanmerking komende erfpachters zijn inderdaad door dit hoepeltje gesprongen, waarbij ze de melding ontvingen dat een aanbieding lang (soms wel jaren!) op zich kon laten wachten. Anderen kregen bijna per omgaande via het digitale overstapportaal een aanbieding en moesten binnen 3 maanden beslissen ja of nee. Later werd deze termijn verlengd tot 6 maanden.


Nu zijn we een paar maanden verder en de hele wereld staat op zijn kop. Het wàs al een enorme gok wat de erfpachter binnen die 6 maanden moest besluiten, ook zolang er nog geen indicatie is hoe de rechter over de vaak onredelijke en in elk geval oncontroleerbare grondprijsberekeningen denkt. Maar nu de Coronacrisis zijn enorme economische effecten al vooruitwerpt, wordt het helemaal een gok. Het is om gek van te worden! Voor veel huishoudens worden de inkomensvooruitzichten super onzeker. En hoe gaan de huizenprijzen op (lange) termijn reageren? Dat is nog onzekerder dan voor de crisis, maar vóór 1 januari dacht iedereen dat het woningprijsniveau wel nooit zou terugvallen onder het niveau van 2014; nu is dat opeens niet zo'n gekke gedachte meer. Dan gaat de bsq nog harder onderuit, want de bouwkosten zullen wel geleidelijk blijven stijgen. Zijn we dan voor niks in de val gelokt door die deadline? En dat voor een beslissing met eeuwigdurende werking? De gemeenteraad heeft half april besloten dat er een onderzoek moet komen naar de consumentenbescherming bij het erfpachtbeleid, een belang dat de raad geacht wordt te behartigen. Welnu, dit is meteen al een testcase. Geen financieel dienstverlener kan met goed fatsoen de consumenten in zo'n situatie (ook nog eens ongelijk, afhankelijk van het moment van de offerte) zo voor het blok zetten! Daarom de redelijke eis om in deze omstandigheden die hele termijnkwestie in de versnipperaar te gooien. Laat de erfpachters (zelfs die 15% die toch niet 'op tijd' hun aanvraag indienden) zelf vrij kiezen of en wanneer zij gebruik maken van het 'vrijwillige' aanbod van de gemeente om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht met ijkpunt 2014!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page